Een net pak en k(l)eurig gekleed. Maar hoe te kiezen?


In de westerse cultuur roepen kleuren over het algemeen dezelfde associaties en emoties op. We zijn gewend geraakt aan gevaar-kleur rood, rust-kleur groen, rouw-kleur zwart. Geboortekaartje voor dochter is roze, voor haar broertje is het lichtblauw. Zo ook de beschuit met muisjes. En oranje is -in Nederland- oranje-boven, de kleur van de wimpel bij de Nederlandse vlag.

Op nationaal vlak is het allemaal wel duidelijk en risicoloos, maar even buiten de landsgrenzen wordt het al wat anders: Een groen verpakt cadeau wordt in Frankrijk raar gevonden, oranje draagt in Noord-Ierland een religieuze emotie. Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen speelt de kleur van de stropdas ook een rol. Vergelijk maar eens.

Buiten Europa zijn de verschillen nog groter: wit is in sommige Zuid-Oost Aziatische landen een rouwkleur, voor Israël is dat blauw. In het boeddhisme is geel de kleur van wijsheid, in Egypte is dat weer de rouw-kleur. En zo zijn er nog talloze voorbeelden van verschillende kleurbeleving. 

Een paar tips:
Wees voorzichtig met de kleur groen, in contact met mensen uit de Arabische wereld. Het is weliswaar een heilige kleur. Maar moslims zullen zelf echter groene kleding of schoenen vermijden. (Denk aan het schoenen gooien; de hoogst mogelijke belediging!)

Blauw is in de meeste culturen een veilige kleur. Draag dus bij twijfel (donker-)blauw.

Draag geen rood in een situatie waarin de emoties hoog kunnen oplopen. Dat kan werken als de rode lap op een stier. (hoewel een stier alleen grijstinten kan zien).

Heb je een praktijk waar bezoekers wat gespannen kunnen zijn (arts, tandarts, advocaat): Kies dan een groene tint voor meubels of wanden in de wacht- en spreekkamer.

Bij een sollicitatie kan de kleur van een stropdas een voordeeltje opleveren: Kijk of je de kleur van je das kunt matchen met de huiskleur van het bedrijf. De interviewer zal het misschien niet eens (bewust) merken, maar de boodschap die je uitstraalt "Ik ben eigenlijk al lid van jullie club" kan wonderen doen.

In de info-graphic: De kleuren van stropdassen, en de onderhuidse boodschap die ze uitdragen. In onze westerse cultuur, en dat is dus geen wereld-standaard.

Door Jan van Dongen, Studio Omega. Illustrator, visualiser en blogger. Redenerend vanuit een gezond verstand,

een vleugje humor en een vooruitziende blik.