Trage woorden, snelle blikken. Een opvallende evolutie.

Ik heb al vaker geblogd over beeld, dat tekst vaak zo mooi kan vervangen. Ik ben als illustrator vaak bezig deze vertaalslag te maken voor mijn klanten. Deze hebben behoefte aan duidelijke communicatie, ze willen hun product of dienst zo goed mogelijk zichtbaar maken, een goed beeld vormen. En dat lukt niet met alleen maar tekst.

In ons hoofd wordt tekst relatief traag verwerkt. De oorzaak is ten dele letterlijk een oor-zaak: de complexe verbinding van het oor met het brein. Vervolgens de moeizame vertaling naar beeld. En daar kan nog van alles fout gaan, doordat de ontvanger de boodschap anders interpreteert, anders “ziet”.

Een diepe duik in het verleden is nodig voor de verklaring. Ongeveer 40.000 jaar geleden was er nog geen schrift, en de menselijke spraak beperkte zich tot wat oer-klanken. Om iets te vertellen aan volgende generaties werden er beeltenissen op rotsen gekalkt. Na een stevige regenbui was de boodschap alweer vervaagd, dus zocht men de beschutting van diepe grotten. Toen ontstond deze eerste vorm van communicatie: de grotschilderingen. 

De eerste geschriften -die overigens bestonden uit tekeningetjes- ontstonden pas ongeveer 35.000 jaar later. De 40.000 jarige geschiedenis van beeld heeft ons brein hier sterk op ingesteld. Zo is de voorsprong ontstaan, en daardoor is de verbinding tussen ogen en brein vergelijkbaar met een optische kabel, terwijl de oren het moeten doen met een 56K modem. Onderzoek toont aan dat beeld 15.000 maal sneller wordt verwerkt dan gesproken tekst. Evolutie dus.  

Opmerking: maar leesbare tekst komt toch ook binnen door de ogen? Dat klopt, maar de gelezen tekst wordt eerst omgezet in gesproken tekst, zodat de lezer het in gedachte kan horen. Denk maar aan het zachtjes of in gedachte uitspreken van elke zin in een boek. De informatie valt dan weer in dezelfde trechter als die van het oor en belandt in hetzelfde, trage traject.


 

 

Door Jan van Dongen, Studio Omega. Illustrator, visualiser en blogger. Redenerend vanuit een gezond verstand,

een vleugje humor en een vooruitziende blik.