Houdt rekening met cultuurverschillen. Elders is het anders.

 

Het is duidelijk: de wereldbevolking is bijzonder divers. Verschillende afstamming, religies, rassen, welvaartsniveau's e.d. Interessant is de infographic hieronder: die geeft twee andere, belangrijke verschillen aan.
Op de matrix staan landen waar confrontatie heel gebruikelijk is (links), tegenover de landen waar dat liefst vermeden wordt (rechts). In vertikale richting is er een onderscheid tussen landen waar mensen over het algemeen niet emotioneel zijn (onder), tegenover landen waar emoties juist hoog kunnen oplopen (boven).

 

Het totaalbeeld is een goede leidraad voor leven in, of zaken doen met bewoners of bedrijven in andere landen.

Het is een handleiding voor internationaal zaken doen, en ook een goede leidraad voor mensen die "gaan vertrekken".
 

Ik woon en werk nu zelf inmiddels bijna 10 jaar in de Filipijnen. En dat ligt in deze grafiek nou precies tegenover Nederland! Naast de geografische afstand (11.000 km) is er ook een enorm verschil tussen emotie en confrontatie. En dat is zeker ook te voelen, want bijna dagelijks krabbel ik wel een paar keer achter mijn oren: "wat is dit nou weer? Wonen hier vergt een flinke portie geduld, en een dikke huid. Er staat natuurlijk ook een heleboel moois tegenover.


 

Een paar conclusies:
Opvallend dat de Verenigde Staten ongeveer in het midden staan: Dat is echter verklaarbaar, de U.S.A. is een melting-pot van de landen in de 4 kwarten in dit diagram. Vandaar. Verder is het ook maar de vraag wat "niet emotioneel" inhoudt.

 

Overal lopen de emoties wel eens op tot boven het kookpunt. En de kijkersvraag: Hoe zou je bv. Limburg en Friesland afzonderlijk op deze matrix moeten plaatsen? Ook wat uit elkaar…
Verrassende overeenkomst is dat een Nederlander, zowel als een Filipino, een prima gevoel voor humor heeft.

Er zijn dus ook overeenkomsten, ondanks de verschillen.

 

 

Door Jan van Dongen, Studio Omega. Illustrator, visualiser en blogger. Redenerend vanuit een gezond verstand,

een vleugje humor en een vooruitziende blik.