Een blij verraste Mac gebruiker, hier (wel wat achterhaalt...)


Ik gebruik al jaren een Mac. Omdat ik voor de grafische industrie werk, is de keuze voor MacIntosh altijd voor de hand liggend. Om bij te blijven met de software, moest ik regelmatig updaten, en ook regelmatig diep in de buidel tasten voor een upgrade. Elke stap koste weer een bom duiten. Ik wou daar uiteindelijk niet langer aan meedoen, ik bleef liever wat achter met de systeem software, zolang alles nog werkte.

Ik werd onlangs aangenaam verrast door een vriend, die me vertelde dat de upgrade-regeling een flink stuk interessanter is geworden. Ik heb wat onderzoek gedaan en ben er meteen mee aan de slag gegaan. Vanochtend een gratis upgrade geïnstalleerd vanaf 10.8 tot Sierra 10.12.5. Mijn matige internetverbinding heeft de hele nacht mega-bites staan pompen, en om 5 uur ben ik aan de slag gegaan, fingers crossed.

Het goede nieuws: hoewel de installatie meer dan een uur duurde, werken alle applicaties. Voor sommige moest ik Java vernieuwen, weer anderen vroegen om een nieuwere versie. Slecht nieuws is er eigenlijk niet. De enige beperking is eigenlijk mijn 4 jaar oude Mac. De hardware is natuurlijk nog dezelfde als gisteren.

 

Mijn volgende stap wordt misschien een upgrade van mijn Macbook Pro, die draait nu op 10.5.8. Helaas gaat de vlieger dan niet meer zo makkelijk op. Voor een paar tientjes is er een mogelijkheid: Koop een upgrade naar Snow Leopard (10.6, kost ongeveer 20 euro), ga dan naar de gratis update tot 10.6.8. Vanuit hier is een upgrade naar Mavericks (10.9) gratis. Zo kun je de upgrade 10.7 en 10.8 dus overslaan. (Mijn laptop is al wat ouder, de vraag is of het nog wel loont, en of het werkt).

Ik deel deze informatie, omdat er misschien mensen zijn die niet op de hoogte zijn van het verbeterde regime. Het zou zonde zijn om uitgaves te doen terwijl het een stuk voordeliger, of zelfs gratis kan.
Een opmerking bij de tabel: Opvallend dat er 3 tijdperken te zien zijn:
2001 tot 2004: 4 versies in 3 jaar.
2004 tot 2011: 3 versies in 7 jaar(!).
2011 tot 2017: 6 versies in 6 jaar.
Zou dit te vertalen zijn in respectievelijk: Kwaliteitsverbetering—Kwaliteitsbewaking—Omzetverbetering?

 

Door Jan van Dongen, Studio Omega. Illustrator, visualiser en blogger. Redenerend vanuit een gezond verstand,

een vleugje humor en een vooruitziende blik.