Multi Level Marketing. Een scam?

 

Amway, Juice Plus, Organo Gold, Usana, Herbalife. Het zijn allemaal Multi level marketing formules. Het werkt als een kettingbrief, de punt van de piramide maakt het meeste winst, maar verder naar onder wordt de spoeling steeds dunner. Het is een door sommigen verfoeid systeem, en vaak doelwit van mensen die zich gedupeerd voelen. Kijk maar eens op internet, hoe men daar de frustratie van zich af schrijft.

Herbalife is een goed voorbeeld van multi level marketing. Ik heb er zelf deel van uitgemaakt, omdat ik wist dat het een goed product was. In 3 maanden 14 kilo eraf, het is een prima product. Mijn vrouw verloor zelfs 16 kilo in dezelfde periode.
Er is een ander, Japans product met ongeveer dezelfde werkwijze: Kan-gen Water. Ik ben naar een demo-dag geweest, gelokt door fanatieke leden en een koud buffet. Natuurlijk kwam de demo vóór het eten. De presentator beweerde te zijn genezen van kanker door dat water te drinken… Een prima acteur, maar een absolute scam, De bovenste laag profiteert weer van de inspanningen van de volgers. En hoe meer volgers…

Herbalife en Kan-Gen zijn beide MLM formules, maar daar houdt de vergelijking op. De eerste is een goed product, de ander is bedrog.
Ik start de dag nog steeds met een Herbalife-shake, en we kopen de producten met een leuke korting, omdat we ook doorverkopen. Maar de marges zijn klein, in verhouding tot de noodzakelijke inspanning.
De wervingsbijeenkomsten van Herbalife worden meestal gepresenteerd door de toppers, die de onderlaag van hun piramide willen verbreden. Ze geven zelfs gratis verkooptrainingen, om zo zelf meer inkomen te genereren.

Wat heb je nodig om succes te hebben met MLM?
1: Verkooptalent.
2: Compleet vertrouwen in je product.
3: Heel veel energie en geduld.
4: Flink wat geluk om tegen de juiste mensen aan te lopen.

Wat heb je nodig om er op tijd uit te stappen?
1: Een stevige dosis realiteitszin.
2: Knopen kunnen doorhakken.
3: Geen rancune jegens mensen die door hard werken succesvol zijn.
4: Inzien dat je er veel van geleerd hebt. Het leven gaat door.

Succes komt nooit snel. Het duurt jaren, voordat je "downline" jouw bonussen gaat verdienen.
Bedrog? Nee. Het is de overwinning van de volhouders en de doorzetters. Zij, die nooit opgeven.

 

Door Jan van Dongen, Studio Omega. Illustrator, visualiser en blogger. Redenerend vanuit een gezond verstand,

een vleugje humor en een vooruitziende blik.