Het probleem, de oplossing, en de winst...


Bedrijven als bv. Unilever hebben het helemaal voor elkaar. De markt is groot en de producten zijn niet aan te slepen. Het gaat om het volgende:
Wie zich inferieur voelt door zijn of haar huidskleur, kan kiezen uit een uitgebreid aanbod aan smeerseltjes en zalfjes. Maar er bestaat een groot verschil, tussen Oost en West.

In het Westen (Europa, Amerika) is een gebruinde huid de mode. Op TV en andere media heeft iedereen een tint, al dan niet kunstmatig aangebracht. Aanstaande bruidjes doorlopen een kuur op de zonnebank, om er op de trouwdag goed uit te zien. In de zomer lopen de stranden vol met zonne-aanbidders, gewapend met tubes en flesjes en, er wordt van hartelust gebraden en gebakken, al dan niet streeploos. 

In het Oosten (Japan, China, en veel Aziatische landen) is de trend juist andersom. Daar hebben de beroemdheden juist een lichtere tint dan gemiddeld. Meestal onnatuurlijk, of geholpen door de belichting. Hoe blanker hoe beter. De stranden trekken ook wel volk, maar welhaast iedereen brengt parasols en sunblock mee. Het is niet de bedoeling om te bruinen. Want dan voldoe je niet meer aan de standaard, zoals getoond in de media. De industrie houdt deze cultuur maar al te graag in stand.

Hoe is dit zo ontstaan?
De westerse beleving: "Als ik een gebruinde huid heb, betekent dat, dat ik me kan veroorloven om naar warme landen te gaan en daar op het strand te gaan liggen. Een donkere tint is een statussymbool"
De Oosterse beleving: "Ik kan me veroorloven om uit de brandende zon te blijven. Ik hoef niet buiten te werken, op akkers en rijstvelden. Een blanke huid toont welvaart"

De twee tegengestelde werelden worden door de cosmetica industrie te hulp geschoten met lotions, crèmes en sprays. Het is daarom van belang dat men deze huidskleur-leugen blijft geloven. Het is een enorm marktsegment, waar altijd omzet zal zijn.

 

Door Jan van Dongen, Studio Omega. Illustrator, visualiser en blogger. Redenerend vanuit een gezond verstand,

een vleugje humor en een vooruitziende blik.