Echte service, bestaat het nog wel? Antwoord: Ja, maar ver weg.


Boodschappen doen. Een paar keer per week stappen mijn vrouw en ik in de auto om te zorgen dat de koelkast en provisiekast weer gevuld wordt. De supermarkt-beleving is hier (Filipijnen) toch wat anders dan in Nederland. Andere producten, andere service, andere opzet.
We gaan altijd naar dezelfde super, de "PureGold". Gewoon, omdat er nauwelijks een andere is met een vergelijkbaar assortiment en kwaliteit. Onze woonplaats heeft meer dan 100.000 inwoners, maar telt slechts 2 redelijk grote supers. Even chronologisch:

 

Parkeren: Plaatst genoeg, omdat veel klanten met het openbaar vervoer komen. Op zondagmiddag wordt het plots wel erg druk, omdat mensen met een eigen winkeltje (een sari-sari) dan massaal hun inkopen doen. Het zijn geen geregistreerde ondernemers, en hebben dus geen toegang tot een groothandel. Ze bedienen alleen een kleine lokale gemeenschap vanuit minuscule zaakjes, met een dito winstmarge.
Binnenkomst: Even aan de bewaking laten zien dat je geen gevaarlijke zaken in je tas hebt. Dat gaat altijd heel gemoedelijk, vergezeld van wederzijdse begroeting. Als buitenlander wordt je ook minder scherp gecontroleerd.
Karretjes: Hoeft geen muntje in, want het personeel brengt de wagentjes later weer naar binnen. Nee, ik ben niet "te goed" om dat zelf te doen, het is gewoon service. Jawel: Gewoon Service. 

Het assortiment: Soms erg veel van hetzelfde, 20 verschillende merken van hetzelfde product is geen uitzondering. Verder een redelijk compleet assortiment, de super is dan ook groter dan de gemiddelde Albert Heijn of de Plus. Voor groente en vlees gaan we naar de markt, daar is meer keuze en alles is verser. De supermarkt heeft het wel, maar ongeveer een kwart duurder dan op de markt. Naar de markt gaan moet je doen vóór 9 uur, vanwege de warmte. Na dat tijdstip wordt de vis wat ranzig, en verlies de groente snel wat knapperigheid.
 

De prijzen: In vergelijking met Albert Heijn 95,32 voor mijn vol karretje, is PureGold ongeveer 33% goedkoper. Vergeleken met Aldi (goedkoopste in Mei 2016) is mijn super nog altijd zo'n 13% voordeliger. Waardoor komt dit? Een belangrijke factor is de lonen. In Nederland geldt een minimumloon van 44,04 euro per dag, bruto, voor een 20-jarige vakkenvuller. Bij PureGold verdient die medewerker 6 euro per dag, Netto. Factor 7… Op een gemiddelde werkdag zijn er ongeveer 20 werknemers in de weer.
 

Afrekenen: Cash of bankcard. De cassière kijkt of producten misschien beschadigd zijn: gebroken eieren, een gescheurde plastic verpakking, een lekkende fles. Personeel komt zonodig in actie en brengt een vervangend exemplaar. Er is ook een spaarkaart, vergelijkbaar met airmiles. Maar sparen gaat langzaam. De boodschappen worden door een zg. "bagger" in kartonnen dozen of papieren zakken ingepakt en in je karretje geplaatst.
 

Uitgang: De bewaker controleert je bon en kijkt kort of het klopt met de inhoud van je kar (aantal zakken, aantal dozen). Stempel op de bon en klaar. Alles in de auto en weer naar huis.
Samengevat: Veel personeel (lage salarissen); goede service, vriendelijk; weinig dat je zelf hoeft te doen, alleen je kar vullen en afrekenen. En, voor ik het vergeet: er is voor de 60-plussers een aparte kassa.

 

Door Jan van Dongen, Studio Omega. Illustrator, visualiser en blogger. Redenerend vanuit een gezond verstand,

een vleugje humor en een vooruitziende blik.