Wat je al niet kan doen met 100 kippen!


Er wordt hier (Filipijnen) vaak met scheve ogen gekeken naar de oneerlijke verdeling van welvaart. Een groot deel van de bevolking heeft weinig of niets, terwijl een klein deel veel meer heeft, zelfs in overvloed.

Hier een analyse van hoe dat zo is gekomen. Om tot een eerlijke verdeling te komen, moeten we eigenlijk helemaal opnieuw beginnen. Om het overzichtelijk te houden, vereenvoudigen we de populatie van dit land even, en gaan uit van 99 arme mensen, inclusief een kleine middenklasse, en één rijke.

Die ene heeft een grote kippenfokkerij en is echt verschrikkelijk rijk. Maar hij heeft wel een goed hart, en besluit op een dag om zijn complete kippen-ren te doneren aan het volk. (Er was nog wel een bankrekening ergens in een belastingparadijs, maar dat laten we even buiten beschouwing). Hij had precies 100 kippen, dus iedereen kreeg één kip. Het hele volk was dol-enthousiast en bedankte de gulle gever voor zijn liefdadigheid.

De volgende ochtend hadden de meeste mensen de kip al geplukt en gekookt, en wat hadden ze genoten… 

Een veel kleinere groep had wat langer nagedacht, de kip dan ook niet verorbert, maar in een hok gezet. Elke dag een ei, dan hebben we voorlopig elke dag wat, was de gedachte. Maar na een paar jaar raakte de kip aan de sukkel en kwam er aan het hele eieren eten een abrupt einde. De hen verdween in de pan, en een dag later hadden ook deze 15 noch kip, noch kraai.

De paar overige bewoners hadden elk een kleine fokkerij opgestart, en verkochten al een tijdje eieren aan de groeiende groep armen. Bovendien was er één onder heb, die in de gaten had dat hij moest investeren om te groeien, en hij had een buitenlandse, duurbetaalde expert ingehuurd om zijn kippen-emperium nog verder uit te bouwen.

Hij had de andere 4 volhouders ook een baan aangeboden bij zijn bedrijf, dus die deelden mee in de welvaart.

De massa, die het niet gehaald had, vonden her-en-der wat onderbetaald werk, en kochten eieren en kip van het florerende bedrijf. Daardoor werd die ene slimmerik nog rijker, en heerste over zijn kippen-grootmacht, en eigenlijk ook over het hele kiplievende land.

De stand van zaken van vóór het nieuwe begin, was daarmee hersteld.

 

Door Jan van Dongen, Studio Omega. Illustrator, visualiser en blogger. Redenerend vanuit een gezond verstand,

een vleugje humor en een vooruitziende blik.