Een dagje gezellig naar Ekia. Daarna een dagje zweten.


Je kan de Ekia binnenlopen zonder een duidelijk aankoop plan. (Ik heb dat wel eens geprobeerd, zelfs in mijn eentje). Maar voor je bij de uitgang bent heb je de verleiding al niet kunnen weerstaan: Die fraaie garderobe kast "Brinmes" is toch wel een koopje. Thuis snel even in elkaar schroeven en voilà.

Eenmaal thuis, plaatst gemaakt op de overloop, en doos geopend. Alles lijkt compleet, een heleboel panelen, dik en dun, een zak bevestigingsmiddelen, en een boekje. Dat zal de montage instructie zijn.

Ekia had op de dag van productie echter een melige bui, en had het instructieboekje voorzien van alleen maar tekst. Geen plaatjes. (Fictief natuurlijk, maar anders kan ik mijn verhaal niet vertellen). Nou ja, dan maar zonder plaatjes, zal toch zo moeilijk niet zijn. Het is een simpele kast.


 

Ik ga beginnen en leest de eerste instructie. "Neem het grote, rechter zijpaneel, en leg het op de vloer, met de gaten naar boven". Daar wordt het al lastig, want er zit nóg een groot paneel in de doos, en dat lijkt sprekend op dat eerste. Alleen zitten de gaten net andersom. Nou, op goed geluk dan maar, 50 procent kans.

Vervolgens: "plaats het platte cylindervormige ding in een van de 4 openingen in een van de 3 kleinere dikke panelen. Schoef nu een lange schroef in het grote paneel"..... De eerste zweetdruppels verzamelden zich al snel boven mijn wenkbrauwen. Dit wordt een onmogelijke klus. Toch maar terug naar de winkel.. Dus alles weer in de doos, betaalbon erbij om om te ruilen en weer in de auto. Met de nieuwe kast, de "Havsta" had ik meer geluk.

Wat ik allang wist, werd nog maar eens duidelijk: een goede montage instructie is zinloos zonder afbeeldingen. En als de afbeeldingen duidelijk genoeg zijn, is tekst erbij niet meer nodig.

Alleen wat pijlen, losse letters en stippellijnen zijn al genoeg.

 

 

Door Jan van Dongen, Studio Omega. Illustrator, visualiser en blogger. Redenerend vanuit een gezond verstand,

een vleugje humor en een vooruitziende blik.